Globalt mästerskap i litet format

spelartunnel redigerad

Alternativt Fotbolls-VM till Östersund

Var fjärde sommar riktas fotbollsvärldens blickar mot ett och samma håll. Denna gång mot Brasilien som under det internationella fotbollsförbundet FIFA:s regi står värd för världsmästerskapet i fotboll. Ett mästerskap som på förhand präglats av skyhöga förväntningar och av skandaler. Men man behöver inte vara FIFA-medlem för att spela Fotbolls-VM.

– Det kommer att bli en turnering av hög kvalitet, säger Håkan Kuorak, ledare i det återuppstådda samiska fotbollsförbundet. Turneringen han syftar på är CONIFA World Cup som alltså är VM för icke-FIFA-medlemmar. Generellt sett är FIFA-medlemmarna suveräna stater erkända av världssamfundet, men det finns undantag; England och Skottland är båda självständiga FIFA-medlemmar. Arrangemanget kommer att gå i Östersund mellan den 31:a maj och den sjunde juni senare i år, strax innan FIFA:s mästerskap i Brasilien. Förspelet i Brasilen har kantats av ett flertal organisatoriska och politiska skandaler, som folkliga protester och dödsolyckor kring byggandet av arenor.

Inte heller förberedelserna inför Conifa World Cup har varit okomplicerade men det har till viss del berott på ett organisationsskifte. En liknande turnering organiserades tidigare av New Federation Board och gick under namnet VIVA World Cup. Ett annat problem har varit att man inte vetat vilka som kommer delta och både ”värdnationen” och de regerande mästarna har varit osäkra.  Bland de klara lagen finns bland andra Darfur United (officiellt en region i Tchad), Tamil Eelam (folkgrupp på Sri Lanka) och Quebeck (fransktalande region i Kanada). Upplagt för intressanta möten således, inte bara på planen.

– Visst var det så , att man stötte ihop med spelare och ledare i de andra lagen vid hotellpooler och liknande säger Kuorak och syftar på tidigare turneringar

Kuorak har varit med på alla de fem tidigare mästerskapen vilket är fler än det samiska laget som han nu kommer att representera. De har missat de två senaste. Detta på grund av strul med ekonomiska redovisningar till det norska sametinget som tidigare varit lagets finansiär. Detta hotade även lagets medverkan detta år, men det problemet löstes genom att ett nytt samiskt fotbollsförbund bildades. Sportsligt har det emellertid gått bra för Sapmi, som det samiska laget heter.

Det första VIVA World Cup hölls 2006 i Occitania, en språklig och kulturell region huvudsakligen belägen i södra Frankrike men även i delar av Spanien och Italien. Regionen har aldrig varit en politisk aktör men språket talas av många vid sidan av ovan nämnda staters huvudspråk. I Occitania, där fyra lag deltog, stod Sapmi som slutsegrare efter att ha krossat Monaco i finalen med hela 21-0. I Sapmi spelade bland andra den norska mittbacken och landslagsmannen Tom Högli (då i norska Bodö/Glimt, nu i belgiska Club Brugge) och anfallaren Trond Olsen (nu i Viking Stavanger, då även han i Bodö/Glimt) som gjorde fem mål i turneringen. Båda dessa finns troligen med i år också och Kuorak tror att Sapmi kan gå bra igen.

– De hade inte gjort bort sig i de europeiska cuperna, säger han. Någon utklassningsseger i finalen lär det dock knappast bli den här gången. Standarden har höjts för varje mästerskap.

I den efterföljande turneringen i Gällivare 2008 (med fem deltagande lag) lyckades inte Sapmi försvara sin titel utan fick nöja sig med ett brons. Istället vanns turneringen av Padanien. En region som sträcker sig över norra Italien, in i Slovenien och Kroatien. I finalen slog man Aramean Suroye (Aramenska Syrien) med 2-0. 2009 lyckades Padanien med det som Sapmi inte lyckades med. Att försvara titeln på hemmaplan. Denna gång var det Kurdistan som fick se sig slagna med två mål mot noll. Sapmi tog återigen bronset efter att ha slagit Provence efter straffar i matchen om tredje pris.

Året efter, på ön Gozo som tillhör Malta, utspelades en repris på den föregående turneringens final. Bortsett från att Padanien denna gång nöjde sig med en 1-0-seger. På Gozo deltog återigen sex lag men Sapmi var alltså inte ett av dem. Däremot var det Padaniens tredje raka seger och bland spelarna som representerat laget hade man bland andra Maurizio Ganz. Ganz hade tidigare spelat för AC Milan och Inter (där han gjorde en hel del mål) och även varit uttagen till det italienska landslaget. Även om Ganzs sejourer i de två italienska storklubbarna skedde innan han spelade för Padanien så menar Kuorak att berörda klubbar inte har haft något emot att släppa spelare till turneringarna. Trots att sådana dispyter förekommer i samband med officiella landskamper.

– Klubbarna är stolta över att ha med spelare i de här mästerskapen.

Så var åtminstone fallet i den senaste turneringen som år 2012 gick i norra Irak, eller det irakiska Kurdistan som det också kallas då regionen är självstyrande. Hemmalagets spelare huserade alla i den kurdistanska högstaligan som är separerad från den nationella irakiska. En del av spelarna hade dock tidigare representerat Irakiska klubbar i AFC Champions league, kontinentens motsvarighet till Europas dito.  

redigerad tackling 2

Turneringen i Kurdistan var speciell på många sätt. Det var den hittills största turneringen med nio deltagande lag (men varken Sapmi eller de trefaldiga mästarna Padanien var med). Och ledarna i de olika förbunden förärades med diplomatpass. Men störst var det för kurderna själva. Det var många i och utanför Kurdistan som följde hemmalaget med stor förväntan då de tidigare spelat två raka finaler. Man lyckades också ta sig till en tredje final, men genom idel uddamålssegrar. På finalarenan i regionshuvudstaden Erbil väntade Nordcypern inför över 20 000 åskådare.

– Det var nästan som ett derby., säger Per Anders Blind som varit med på alla turneringar som domare, numera president för Conifa och en av initiativtagarna till årets turnering.

Det han syftade på var att båda lagen har anknytningar till Turkiet, fast på olika sätt. Kurderna i Turkiet genom åren eftersträvat självständighet, medan Nordcypern snarare velat närma sig landet. Oavsett vilket hade det kurdiska laget stor respekt för sin motståndare som imponerat tidigare under turneringen.

– Vi hade en väldigt stor press på oss inför matchen, säger Shwan Raouf, president för det kurdistanska fotbollsförbundet. När vi gjorde 1-0 kände vi snarare lättnad än glädje. Kurdistan hann också öka på sin ledning till 2-0 innan Nordcypern reducerade och inledde sin jakt på en kvittering. Hemmalaget lyckades hålla undan och efteråt utbröt ett stort firande. Bilar tutade och flaggor viftades på gatorna i Erbil.

Det var en väldigt viktig seger. För oss är detta en del av en process i vilken vi steg för steg försöker närma oss ett medlemskap i FIFA, fortsätter Raouf.

Trots framgången i det senaste mästerskapet var det länge osäkert om Kurdistan skulle komma till Östersund för att försvara sin titel. Eller frågan gällde snarare vilken titel man skulle försvara. I det kurdiska förbundet visste man inte om New Federation Board skulle arrangera ett nytt VIVA World Cup och i så fall ville man försvara sin titel. Men när så Conifa höll en konferens i Frankfurt den fjärde januari i år så beslutade sig ändå Kurdistan för att delta. Om detta för dem ett steg närmare ett medlemskap i  FIFA återstår att se men de får i varje fall stifta bekantskap med ett lag som kommit en bra bit på vägen. Laget i fråga är Zanzibar, en ö som officiellt är en del av Tanzania. De var med redan i Kurdistan där man lyckades  knipa bronspengen. Därefter deltog laget i november förra året i CECAFA Senior Challenge Cup. En turnering för lag i Östafrika (den äldsta fotbollsturneringen på kontinenten) som delvis arrangeras av FIFA.    Väl där inledde man med att slå den mycket färska FIFA-medlemmen Sydsudan men förlorade sedan de två efterföljande matcherna mot Etiopien respektive Kenya och tog sig därför inte vidare från gruppen. Kanske kan den erfarenheten hjälpa ön till att vinna i Östersund istället. I så fall måste de prestera bättre än elva andra lag. Turneringen blir den största i sitt slag hittills och mycket tyder också på att det blir den bästa. Paladien, som vunnit alla turneringar de ställt upp i är med igen och vill nog inte bryta den trenden. Eller kan en nykomlingen i sammanhanget, Manx Independent från Isle of Man, överraska?

Viktigast är nog att värdlaget och de regerande mästarna är med. Och precis som att de spelare och supportrar som kommer att åka till Brasilien bara kommer fokusera på matchen där och då när domaren har blåst igång  Likaså kommer spelarna i Östersund göra vad de kan för att vinna sina matcher. Och kanske också för att någon gång bli en del av FIFA.

Gustav Rey Petersson 

Fakta CONIFA World Cup
– Avgörs i Östersund mellan den 31:a maj och den 7:e juni 2014
– Deltagande lag (12): Darfur United (Tcad), Kurdistan FA (norra Irak), Occitania(syd Frankrike), Tamil Eelam (Sri Lanka), Quebec (Kanada), Zanzibar FA (Tanzania), Abkhazia (Georgien), Padania (norra Italien), FA Sapmi (Sverige/Norge), Aramean Suryoye (Aramenska Syrien), Manx Independent FA (Isle of Man), FA Raetia (Schweiz)
– Reserver: Nagorno-Karabakh (Kaukasus), County of Nice (södra Frankrike)

 

Comments are closed